Kaynaklar'dan...

Döner sermaye yok diye işçilerin maaşı ödenmiyor!

sirnak-ogretmenevi

Şırnak’ta, Öğretmenevi döner sermayenin olmaması gerekçesiyle sözleşmeli 12 işçiye aylardır maaşlarını ödemiyor.

Sokağa çıkma yasağının 5 aydır devam ettiği Şırnak’ta, Öğretmenevi döner sermayenin olmaması gerekçesiyle sözleşmeli 12 işçiye aylardır maaşlarını ödemiyor.

Yasaktan dolayı evlerini terk ederek çevre köy ve ilçelere taşınan işçiler mağdur olurken maaşlarının ödenmemesiyle mağduriyetleri giderek arttı. Hak-İş’e bağlı OLEYİŞ Sendikasına üye olan işçiler sendikanın kendileri ile ilgilenmemesine de tepki gösterdi.

18 yıldır Şırnak Öğretmenevinde asgari ücrete sözleşmeli olarak çalışan 12 işçinin 5 aydır maaşları ödenmiyor. Öğretmenevi idaresinden maaşlarını talep eden işçiler idareden, “Maaşlarınızı döner sermayeden ödüyoruz, döner sermaye olmadığı için maaşlarınızı ödemiyoruz” cevabı aldılar.

Öğretmenevinde çalışan bir işçi yaşadıklarını gazetemize anlattı. 1998 yılında işe sözleşmeli alındıktan kısa bir süre sonra kadroya geçme vaadiyle işe alındıklarını belirten işçi, “18 yıldır sürekli bayram tatilimiz bile olmadan ne iş verdilerse orada çalışıyoruz. Bayramda protokol gelir ve onlar olduğu sürece çalışmaya devam ederdik. Onlar gittikten sonra biz de evlerimize gidebiliyorduk” şeklinde konuştu. 2005 yılına kadar yaz aylarında öğretmenevinde iş olmadığı gerekçesiyle ücretsiz izne yollandıklarını söyleyen işçi birçok kez para olmadığı gerekçesiyle maaşlarını geç aldıklarını söyledi. Resmi tatil ve bayramlarda bile çalıştıklarını vurgulayan işçi emeklerinin karşılığı olan mesai ücretlerini alamadıklarını ifade etti.

Öğretmenevinde taşeron olarak çalışan işçilerin sokağa çıkma yasağına rağmen maaşlarını alıp kendilerinin döner sermaye olmadığı gerekçesiyle maaş almamasına tepki gösteren işçi hakları için hukuksal mücadele başlatacaklarını belirti. ’98 yılından beri her 3 yılda bir sözleşme imzaladıklarını hatırlatan işçi “ Başka şehirlerde işe girenler kadrolu oldu biz halen asgari ücret olan maaşımızı almak için uğraşıyoruz” dedi.

İşçiler örgütlü oldukları Hak-İş’e bağlı OLEYİŞ Sendikasından da destek istemişler. Sendika işçilerin destek talebine sorunu kendilerinin çözeceği yanıtını vermişler, ancak geçen bunca zamana kadar sendika ne işverenle görüşmüş ne de işçilerin haklarını almaları için hukuksal bir adım atmış, işçiler sendikalarının tutumuna da tepkili.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu