Kaynaklar'dan...

Devlet kızını teröre kurban veren babadan verdiği tazminatı misliyle geri istedi

devlet-tazminat

İzmirli Eda Okyay, 2005 yılında tatil için gittiği Kuşadası’nda bombalı terör saldırısında arkadaşı Ufuk Yücedeniz, Deniz Tutum, İngiliz turist Helyn Bennet ve İrlandalı Tana Whalen ile birlikte yaşamını yitirdi. Ailelere mahkemenin verdiği 70’er bin TL’lik tazminat kararını, İçişleri Bakanlığı’nın temyiz başvurusu üzerine Danıştay, ’Devletin hizmet kusuru bulunmadığı’ gerekçesiyle bozdu.

Danıştay, ölenlerden Eda Okyay’ın babası Azmi Okyay’ın yaptığı itirazı ise reddetti. Kendilerine ödenen 70 bin TL’yi parayı 7 yıllık faiziyle yaklaşık 200 bin TL olarak geri ödemesi gündeme gelen Azmi Okyay tepkisini, “Kızımı teröre kurban verdim. Kızım mı suçlu, koruyamayan devlet mi? Ödeyemeyeceğim paranın karşılığında da cezaevine girer yatarım” sözleriyle dile getirdi.
Kuşadası’nda 16 Temmuz 2005 tarihinde, Kadınlar Denizi’ne giden minibüse konulan bombanın patlatılmasıyla 21 yaşındaki Deniz Tutum, 23 yaşındaki Ufuk Yücedeniz, 24 yaşındaki Eda Okyay, İrlandalı turist 17 yaşındaki Tana Whalen olay yerinde, İngiliz turist 21 yaşındaki Helyn Bennett de hastanede yaşamını yitirdi. 13 kişi de yaralandı. Bombalı saldırıdan yaklaşık 9 ay sonra eylemi gerçekleştiren PKK’lı terörist M.S.K. Elazığ’da yakalandı. İzmir 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan M.S.K., 5 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Olayda can veren Deniz Tutum, Ufuk Yücedeniz ve Eda Okyay’ın ailelerinin Aydın Valiliği’ne yaptığı tazminat başvurularından bir sonuç alınamaması üzerine, Aydın İdare Mahkemesi’nde, İçişleri Bakanlığı’na dava açıldı. Yargılama sonunda ölenlerin ailelerine 70’er bin TL tazminat ödenmesine karar verildi. Ailelere tazminat ödendi.
Ancak İçişleri Bakanlığı avukatları, ölenlerin ailelerine tazminat ödenmesi kararını temyiz etti. Dosyayı inceleyen Danıştay 10’uncu Dairesi, terör saldırısında ’devletin hizmet kurusu bulunmadığı’ gerekçesiyle kararı bozdu ve tazminat ödenmesine gerek olmadığını belirtti. Davayı yeniden bakan Aydın İdare Mahkemesi de Danıştay’ın bozma gerekçesine uyarak bu kez ölenlerin ailelerine tazminat ödenmesine yer olmadığına karar verdi.

Yerel mahkemenin, ilk kararının tam tersi yeni bir karar vermesiyle yıkılan aileler de Danıştay’a ayrı ayrı temyiz başvurusunda bulundu. Bombalı saldırıda ölenlerden Eda Okyay’ın babası Azmi Okyay’ın yaptığı başvuru Danıştay 10’uncu Dairesi tarafından reddedildi. Ufuk Yücedeniz ile Deniz Tutum’un ailesinin başvurularının ise halen inceleme sürecinde bulunduğu belirtildi. Azmi Okyay’ın avukatının, diğer iki aile için Danıştay’ın verileceği karara göre, ’karar düzeltme’ talebinde bulunacağıbileceği, sonuç alınamazsa Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracağı belirtildi.

Kızını genç yaşta teröre kurban veren Azmi Okyay, kendilerine ödenen 70 bin lira terör tazminatını iade etme durumuyla karşı karşıya kaldıkları için hayal kırıklığı yaşadığını söyledi. Kuaförlük yapan Azmi Okyay tepkisini şöyle dile getirdi:

“Ben kızımı tatil için Kuşadası’na gönderdim. Ama orada teröristlerin saldırısında hayatını kaybetti. Bunda kızımın mı, yoksa onu koruyamayan devletin mi kusuru var? Bize verilen 70 bin liranın bir bölümünü küçük kızım için harcadım. Geri kalan bölümü bankada duruyor. Ama şimdi bizden 7 yıllık faiziyle birlikte 200 bin lira isteyeceklerini öğrendim. Elimdeki tüm varlığımı satsam da o parayı karşılayamam. Önemli değil. Madem devlet kusurlu değil ve parasını geri isteyecek, ben de paranın kalan bölümü için cezaevine girer borcumu devlete böyle öderim. Ancak kızımın hakkını da sonuca kadar arayacağım.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu