Kaynaklar'dan...

Bakan talimat vermeyince maaş alamayan Somalı madenciler Ankara yolunda…

soma-yuruyus

Soma’da ‘bakan talimat vermediği için’ ay sonu gelmesine karşın maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle dün sokağa çıkan işçiler bugün de paralarının yatmadığını öğrenince haklarını TBMM’de aramak üzere Ankara’ya gitmek için yola çıktı.

Yüzlerce işçiye mezar olan Soma Holding’e ait Eynez ocağında çalışan madenciler, Soma Cengiz Topel Meydanı’nda toplanarak, ‘Maden işçisi burada devlet nerede?’, ‘Soma uyuma madencine sahip çık’ sloganlarıyla yürüyüşe geçti.

Bir TOMA aracı, çevik kuvvet ve sivil polis ekiplerinin uzaktan takip ettiği madenciler, Soma Belediye Mezarlığı önünde faciada yaşamını yitiren işçiler anısına dua ederek yollarına devam etti. Soma ilçe sınırları dışına çıkan işçilerin yürüyüşü sürüyor.

Ne olmuştu?

Yüzlerce maden işçisinin hayatını kaybettiği Türkiye’nin en büyük iş cinayetlerinden birinin ardından yasaya eklenen geçici bir maddeyle üç ay boyunca işçilerin maaşı şirketten daha sonra tahsil edilmek üzere İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ödenmişti.

Dolayısıyla bu ay işçilerin maaşlarının Soma Kömürleri AŞ tarafından ödenmesi gerekiyordu. Ancak şirket, bütün hesapları, mal varlığı ve hak edişlerine mahkemeler tarafından tedbir kararları konulmasını gerekçe göstererek maaş ödeyemeyeceğini bildirmişti.

Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye bağlı Işıklar ve Atabacası’nda çalışanların maaşlarını beş gün önce almalarına karşın, Eynez işçilerine ödeme yapılmamasına gerekçe olarak, ‘bakanın talimat vermemesi’ni göstermişti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu