Kaynaklar'dan...

Bakan talimat vermediği için maaşları ödenmeyen Somalı maden işçileri sokağa çıktı

soma-madenciler

Soma’da yüzlerce işçiye mezar olan Eynez ocağında çalışan madenciler, ay sonu gelmesine karşın maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle eyleme başladı.

Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, maaşların bakan talimat vermediği için ödenmediğini söylerken, işçiler polisin coplu ve gazlı saldırısına uğradı.

Soma Kömürleri AŞ’ye ait ocaklarda çalışan maden işçilerine devletten maaş ödenmesi bu ay sona ermiş, şirket de maaş ödeyemeyeceğini bildirmişti.

Soma Cengiz Topel Meydanı’nda buluşan Eynez maden ocağı işçileri, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye bağlı Işıklar ve Atabacası’nda çalışanların maaşlarını dört gün önce aldığını belirtti.

Bugün için söz verildiğini kaydeden işçiler, ‘Esnaf uyuma madencine sahip çık’, ‘Madenci burada hükümet nerede?’ sloganları eşliğinde Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Ege Linyitleri İşletmesi Müessesesi Müdürlüğü’ne doğru yürüyüşe geçti.

Burada madencilere seslenen Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, “Atabacası ve Işıklar ocaklarında çalışan arkadaşlarınız maaşlarını aldı. Sizin maaşlarınız için de bakan ile milletvekillerimiz görüşüyor. Maaşlarınızı bugün alacaktınız. Fakat bakan dışarıda olduğu ve talimat vermediği için sizin maaşlarınız bugün ödenmedi”dedi.

TKİ’den tekrar kaymakamlığa yürüyen ve maaşları ödenmediği takdirde eyleme son vermeyeceklerini söyleyen işçilere polis biber gazı ve copla saldırdı.

Madenciler, polis saldırısına ve alana getirilen TOMA’ya karşın bekleyişini sürdürürken, kaymakam ve emniyet müdürü dağılınmaması halinde tekrar müdahale uyarısında bulundu.

Yüzlerce maden işçisinin hayatını kaybettiği Türkiye’nin en büyük iş cinayetlerinden birinin ardından yasaya eklenen geçici bir maddeyle üç ay boyunca işçilerin maaşı şirketten daha sonra tahsil edilmek üzere İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ödenmişti.

Dolayısıyla bu ay işçilerin maaşlarının Soma Kömürleri AŞ tarafından ödenmesi gerekiyordu. Ancak şirket, bütün hesapları, mal varlığı ve hak edişlerine mahkemeler tarafından tedbir kararları konulmasını gerekçe göstererek maaş ödeyemeyeceğini bildirmişti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu