Kaynaklar'dan...

Ak Saray’ın parasıyla yeni şehir kurulurmuş: Toplam maliyet 1 milyar 370 milyon TL!

aksaray

Ak Saray’ın parasıyla yeni şehir kurulurmuş: Toplam maliyet 1 milyar 370 milyon TL!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hakkında birden fazla yürütmeyi durdurma kararı varken dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan’ın, “Güçleri yetiyorsa yıksınlar. Açılışını da yapacağım, içine de girip oturacağım” sözleri ardından yapımı tamamlanan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın proje bedelinin 1 milyar 370 milyon TL olduğunu açıkladı.

Şimşek, saray için şu zamana kadar başbakanlık bütçesinden 964 milyon TL harcandığını belirtirken; 2015’te yeni bir ödeneğin daha olacağını söyledi.

Buna göre TBMM’deki bütçe toplantılarında hükümetin işçi, memur ve emeklilere verilecek yüzde 3 zam oranından kamu harcamalarına kadar bütçe düzenlemelerinde ‘tasarruf’a yönelik politikaları baskın çıkarken, 2015’te Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın tamamlanması için 300 milyon TL daha ek ödenek ayrıldı.

Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmasıyla başbakanlık konutu olmasından vazgeçilen ‘saray’, maliyeti ve ‘şatafatı’yla dünya basınının da kısa sürede ilgisini çekmişti.

Geçtiğimiz günlerde Washington Post, ‘Ak Saray’ın Erdoğan’ın kendini sultan olarak gördüğüne delalet olduğunu yazarken, Alman basınında da Erdoğan’ın ‘megalomani’yle bağdaştırılmasına sebep olmuştu.

Şimşek, Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olmasıyla gündeme gelen bir diğer ‘harcama kalemi’ TC-TUR kuyruk tescilli uçağın maliyetine dair soruları da cevaplamak zorunda kaldı.

Uçağın Türk Hava Yolları aracılığıyla satın alındığını ve henüz devrinin yapılmadığını belirten Şimşek şunları söyledi: “Bu yıl içinde başbakanlık bütçesinden ödeme yapılması planlanmaktadır. Uçağın sözleşmede yer alan satın alma bedeli ile uçak içinde yapılan bazı düzenlemelerle birlikte toplam maliyeti 185 milyon dolardır.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu