Kaynaklar'dan...

AFAD’ın ücretsiz konut sözü uçtu

yikik-koy

Kars’ın Kağızman ilçesine bağlı Yukarı Karagünen’de meydana gelen heyelan sonrası AFAD’ın verdiği ücretsiz konut sözü buhar oldu.

Kars’ın Kağızman ilçesine bağlı Yukarı Karagünen 2006 yılında meydana gelen ve biri kadın 3’ü çocuk 4 kişinin yaşamını yitirdiği heyelanın ardından AFAD’ın verdiği ücretsiz konut sözü buhar oldu. 65 aile için köyün bir kilometre uzağında yapılan konut başına 65 bin lira istenince evler boş kaldı. Köylüler ise heyelan bölgesinde ölüm korkusuyla yaşamaya devam ediyor.

Köyde 18 Mayıs 2006 yılında meydana gelen biri kadın 3’ü çocuk 4 kişinin yaşamını yitirdiği heyelanın yarattığı mağduriyet yıllardır sürüyor. Onlarca evin yıkıldığı, 500 civarında küçükbaş hayvanın öldüğü köyde heyelanın ardından evleri zarar gören ailelere yardım sözü veren valilik, aradan 10 yıl geçmesine rağmen sözünü yerine getirmedi. Olaydan bir yıl sonra Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) 65 aile için köyün yaklaşık bir kilometre uzağında yapımına başladığı ancak 2011 yılında tamamlanan konutlar boş duruyor. Yol, su, elektrik, altyapı, okul, cami, sağlık ocağı, çevre düzenlemesi yapılmadığı ve her bir konut için dar gelirli köylüden 65 bin lira istendiğinden evler boş kaldı. Köylüler, heyelan bölgesinde ölüm korkusuyla yaşamaya devam ediyor.

Yıkılan evinde şans eseri sağ çıkan Mehmet Kızıl (62), heyelanda her şeylerini kaybettiklerini belirterek, “Her şeyimiz toprağın altında kaldı. Konutlara geçemiyoruz. Sadece binaları yapıp bırakmışlar. Su yok, elektrik yok, yol yok. Binalar dışında hiçbir şey yok. Boşu boşuna oraya gidip ne yapalım? Konutlar ücretsiz olacak demişlerdi. Yaşadığımız onca sıkıntıya rağmen bizden para istiyorlar. Biz yoksuluz. Her şeyimiz toprağın altında kaldı. Hiçbir şeyimiz yok. Onlara nasıl para verelim” dedi.

Valiliğin mağduriyetleri giderilene kadar kendilerine verilen kiralarının ödeneceği sözünün de tutulmadığını sözlerine ekleyen Kızıl, sorunlarının çözümsüz kalmasına tepki gösterdi: “Burada havyan besliyoruz. İyi kötü giderlerimizi karşılıyoruz. Konutların orada hayvan da besleyemeyiz. Orada gidip ne yapacağız. Nasıl yaşayacağız. 10 çocuğum var. Orada küçücük konutta nasıl idare edeyim ben. Hayvanları nerede besleyeceğim? Burada her gün ölüm korkusu ile yaşıyoruz. Sesimizi kimse duymuyor.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu