Kaynaklar'dan...

Çevreye sahip çıktılar, 16 bin lira cezaya mahkum edildiler

kertepki
Çanakkale’nin Bayramiç ilçesine bağlı Karaköy’de bir altın madeninin sondaj alanına girip 80 saat eylem yapan köylü, çalışmaları 80 saat engelleyerek yaklaşık 16 bin lira zarara sebep oldukları iddiasıyla yargılandılar.
18 Ocak 2012’de yaşanan olayda köylülerden Mustafa Günenç (45), Mehmet Akkaya (25) ve Muhammet Özer (23), Kazdağları eteklerindeki Kuzey Biga Madencilik Şirketi adına altın sondajı yapan taşeron şirketin alanına girdi. İddiaya göre burada çalışanlara, “Sizleri topraklarımızda istemiyoruz, defolup gidin.” diyerek tepki gösterdi.
Zararı köylülere ödettiler
İhbar üzerine gözaltına alınan köylüler hakkında Çan Sulh Ceza Mahkemesi’nde ‘İş ve çalışma hürriyetinin ihlal’den dava açıldı. Ardından şirket 17 Ocak 2013’te çevreci köylüler hakkında tazminat davası açtı. Eylem sebebiyle çalışmalarının 80 saat durduğunu, bu sürede yaklaşık 16 bin lira zarar ettiklerini, zararın köylüden tahsil edilmesini istedi. Mahkeme, bilirkişi raporu doğrultusunda, gerekçesi daha sonra açıklanmak üzere söz konusu zararın dava
tarihinden itibaren işletilecek yasal faiziyle 3 köylüden alınarak maden şirketine verilmesine karar verdi.

Eren çiftine de hapis cezası verilmişti
Benzer bir olay yine Bayramiç’e bağlı Karaköy’de 1 Aralık 2012 tarihinde yaşanmıştı. Bir maden şirketinin servisini durdurarak, “Bu maden zehir saçıyor. Burada neden çalışıyorsunuz?” diyerek 3 dakikalık konuşma yapan çevreci çiftçi Ömer (43) ve eşi Hanife Eren (38) haklarında ‘İş ve çalışma hürriyetini ihlal’ suçundan dava açılmıştı. Çift 1,5 ay hapse çarptırılmış, mahkeme cezayı 5 yıl ertelemişti. Olay anında çiftin yanlarında bulunan ve haklarında kovuşturmaya yer olmadığına hükmedilen çocuklar 12 yaşındaki M.E. ve 13 yaşındaki B.E. için ise her ay evlerine sosyolog gönderilmesine karar verilmişti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu