Kaynaklar'dan...

Türkiye ekonomisi iyi sinyal vermiyor

EulerHermes

Türkiye, öne çıkan ülkeler arasında şirket iflasları açısından İspanya ve Fas’ın ardından dünyada 3. sırada yer aldı. İflas eden şirket sayısı, 2003-2007 yılları ortalamasına göre 2014’te yüzde 85 artış gösterdi

Türkiye iflas eden şirket sayısı açısından dünya liginde üst sıralarda yer alıyor. Danışmanlık şirketi Euler Hermes’in “Ulusal Ticarete Global Bakış” başlıklı raporuna göre, Türkiye’de iflas eden şirket sayısı dikkat çekiyor. Türkiye’de 2004 yılında 7580 şirket iflas ederken, bu rakam geçen yıl 17 bin 400’e çıktı.
Bu sene iflas eden ya da edecek şirket sayısının 15 bin 300 olması bekleniyor.

Verileri değerlendiren Euler Hermes Kıdemli Ekonomisti Ludovic Subran, şirketlerin yurtiçi talepteki sıkıntı nedeniyle yeterince büyüyemedikleri için iflas ettiğine işaret ederek, “Türkiye’de tahsilat riski devam ediyor.
Türkiye’de hala ödeme almak zor” dedi.

Dünya ekonomisinde 2011’den bu yana büyümede artış olmadığına işaret eden Subran, “Avrupa’da büyüme yüzde 1’in, ABD’de yüzde 3’ün altında… Kriz sonrası ekonomide motorlar çalışmıyor” şeklinde konuştu. 2015 yılında özel sektörün yine zorlanacağını, türbülansta olacağını dile getiren Ludovic Subran, dünyanın üç önemle sorunla yüz yüze bulunduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: “Bunlardan ilki likidite yani nakit para ya da finansman, bir diğeri talep, sonuncusu Ukrayna ve Ortadoğu’daki jeopolitik riskler. ABD Merkez Bankası’nın Kasım ayından itibaren likiditeyi kesmesiyle birlikte doların az bulunur olacağı ifade ediliyor. Bu durumda faizler artacak, altyapı yatırımları finanse edilemeyecek. 2015’te 1994 yılında Meksika’da olduğu gibi bir kredi çöküşü yaşanabilir mi diye endişe ediliyor. Bu durumda Türkiye’de de devalüasyona yol açabilir. Talebe gelince, dünya ekonomilerinin yeniden toparlanamamasının temel nedeni bu… Şirketler yeni müşteri bulamıyor, yeni mağazalar açamıyor. Bir örnek vermek gerekirse, eskiden Avrupa’da bir şirketin 2 tedarikçisi, 3 müşterisi varsa, şimdi 2 tedarikçi yerinde duruyor ama müşterilerin sayısı bire indi. Avrupa’da binde birlik büyümeler ekonomiyi harekete geçiremiyor. Likidite, talep ve jeopolitik riskler Türkiye açısından da önemli. 2014 yılındaki büyüme rakamları Türkiye’yi zorladı. Türkiye’de bu sene özel sektör yatırımlarında ciddi düşüş yaşandı. Özel sektör belki de yatırımlarının karşılığını alamayacağını düşünüyor. Türkiye, seviyesindeki ülkelerle karşılaştırıldığında çok daha az yatırım çıkıyor. Güven konusu burada en büyük unsur… Türkiye’de finansman daha fazla öz kaynakla sağlanmalı. Türkiye’de kaynak ihtiyacı yüksek ama finansal derinlik yetersiz…”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu