Kaynaklar'dan...

Taşeron işçiler ücret ve tazminat için iş bıraktı

adana-sehir-hastanesi

Rönesans İnşaat’ın üstlendiği 1550 yataklı Adana Şehir Hastanesi inşaatında demir işinde çalışan taşeron işçiler AGİ, mesai ücretleri ve tazminatları ödenmediği için eylem yaptı.

BETİM isimli taşeron firma, işin bitimine yakın 159 işçiden 40’ını işten çıkardı. Taşeron firma işten çıkardığı işçilerin tazminatlarını ve içeride kalan alacaklarını vermeyince arkadaşları da iş bıraktı.

Taşeronun çok yoğun olduğu hastane inşaatında aylardır gece ve gündüz mesaisi ve pazar mesaisi yapılıyor. Hayatları çeşitli illerde şantiyeden şantiyeye gezerek geçen inşaat işçileri asgari ücretin üstünde çalışmalarına rağmen ücretlerinin asgari ücretten gösterilip kalanının elden verildiğini belirterek emeklilik maaşlarının da öldürüldüğünü söyledi. İki aydır elden verilen ücretleri de alamadıklarını dile getiren işçiler, “Patron hem emeğimizi öldürüyor, hem emeklilik maaşımızı öldürüyor” dedi.

13 ay inşaata emek verdiklerini ifade eden Muhammet Sait Bazan, “13 aydır burada tatilimiz, pazar mesaimiz, AGİ’miz verilmiyor” diyerek asgari ücreti aşan ücretlerini elden veren taşeronun iki aydır paralarını vermediğini söyledi. Ücretlerinin asgari ücret gösterilerek kalanının elden verildiğini ifade eden Bazan, “İşin sonuna geldik bizi işten çıkardılar ve tazminatımızı ve içeride kalan paramızı vermiyorlar” dedi.

İnşaatı 30 ayda bitirmeyi hedefleyen Rönesans Holdingin’in üstlendiği inşaatta ocak ayında göçük meydana gelmişti. Yaşanan göçük sonucu 10 gün işlerin durduğunu ifade eden Ahmet Aslantaş, “10 gün bizi ücretsiz izne gönderdiler, sigortamızı yatırmadılar. Bayramlar da dahil sigortamız eksik yatırılıyor” dedi. Rönesans’ın sorumluluk kabul etmediğini söyleyen Aslantaş, “Ana firma istese taşeron verir” dedi.

Üniversite mezunu olan Cahit Üçer, maddi imkansızlıktan dolayı inşaatta çalışıyor. Kamu Yönetimi Bölümü mezunu olan Üçer, KPSS’ye hazırlanmaya vakti olmayınca, başka bir iş de bulamayınca okul yıllarından beri çalıştığı inşaat iş kolunda devam etmiş. İnşaat işinin sezonluk işçilik gibi olduğunu dile getiren Üçer, emekliliklerinin ölmesi, sigortalarının eksik yatması gibi sorunların çözülmesini istiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu