Kaynaklar'dan...

Son 10 yılda Belçika büyüklüğünde tarım arazisi kaybedildi

tarla

Son 10 yılda Belçika büyüklüğünde tarım arazisi kaybedildi. Ziraat mühendisleri, Türkiye’de uygulanmakta olan tarım politikaları nedeniyle, çiftçilerin son 10 yılda Belçika büyüklüğündeki tarım arazisini ekmekten vazgeçtiğini açıkladı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İstanbul Şubesi’nden yapılan açıklamada, büyükbaş hayvancılık ve kanatlı sektörünün yem ihtiyacının karşılanmasında soya ve mısırın önemli bir yer tuttuğuna dikkat çekilirken, “Her iki üründe de ülkemiz kendine yeterliliği sağlayamamaktadır” denildi.

Açıklamada yer alan verilere göre, Türkiye yalnızca 2014 yılında yurtdışından aldığı 2 milyon ton soya için 1.1 milyar dolar ve 1.4 milyon ton mısır için de 360 milyon dolar ödeme yaptı.

Hükümetin küresel güçlerin talepleri doğrultusunda ısrarla sürdürdüğü tarım politikaları sonucunda, sadece son 10 yılda tarım arazilerinin 27 milyon dekar küçüldüğünü vurgulayan ZMO, “Çiftçimizin kazanamadığı için artık ekmekten vazgeçtiği tarım arazimiz Avrupa’nın merkezindeki Belçika’nın toplam yüzölçümüne yakın bir büyüklüktedir” ifadelerini kullandı.

Bu veriler çerçevesinde Türkiye’nin soya ve mısır ihtiyacının kat kat üzerinde üretim potansiyeline sahip olduğunun net bir şekilde görüldüğü belirtilirken, açıklamada “Türkiye`nin ihtiyacı olan GDO’lu (genetiği değiştirilmiş organizma) ürünlerin ithalatına kafa yormak değil, kendine yeterlilik derecesinde tarım politikalarını gözden geçirmektir. GDO`ya Hayır Platformu olarak GDO savunucusu akademisyenlerin enerjilerini, ülkemizi GDO’lu ürün pazarına çevirme yönünde değil, üretim ve pazarlama kanallarındaki olumsuzlukların giderilmesi için kullanmamalarını talep ve tavsiye ediyoruz” denildi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu