Kaynaklar'dan...

Konyalı yüzlerce esnaf isyan etti: Örgüt varmış gibi baskın yaptılar

Esnaf , kepenek kapatarak belediyeyi protesto etti

Konya’da 2 bin yıllık tarihi olan Bedesten Çarşısı’ndaki yüzlerce esnaf, Büyükşehir Belediyesi zabıta ekiplerinin gece baskınıyla tezgahlarını kaldırmasını kepenk kapatarak protesto etti.

Büyükşehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl tadilatı tamamlanan Bedesten Çarşısı’nda esnaf hala huzura kavuşamadı. Tadilat nedeniyle 5-6 ay kapalı kaldıklarını anlatan esnaflar, bu kez de belediye tarafından tezgahlarının gece operasyonu ile kaldırıldığını söylüyor. Yüzlerce esnaf, Belediye Başkanı Tahir Akyürek’in seçimler öncesinde çarşı esnafına verdiği sözleri tutmadığı iddia etti.

Bedesten Çarşısı’nda 3.5 metrekare işyeri bulunan esnaflarından Yılmaz Karabakan, Belediye Başkanı Tahir Akyürek’in tadilat öncesinde esnafa verdiği sözleri yerine getirmediğini söyledi. Karabakan, “Belediye başkanı, esnafa bir söz vermişti. Tezgahlar için dükkan sahiplerine 30-40 santimetre yer verilerek düzenleme yapılacağını söylenmişti. Ama 2 gün önce esnafa ‘Hiçbir şekilde tezgah bulunmayacak’ şeklinde tebligat gönderildi. Ama tebligat günü beklenmeden gece operasyonuyla zabıta tezgahlarımızı kaldırdı.” dedi.

Belediye Başkanı’nı verdiği sözü yerine getirmediği için protesto amaçlı olarak kepenk indirdiklerini anlatan Karabakan, “Belediye Başkanı bizimle görüşene kadar işyerlerimizi açmayacağız. Başkan oylarını alıp koltuğuna oturdu, şimdi gelip bize ‘Sizin sorununuz nedir?’ demiyor. Başkan Akyürek, seçimlerden önce bize ‘Buraya düzenleme getireceğiz. Belediye olarak esnaflar için özel tezgah yaptıracağız. Herkes de ona uyacak.’ dedi. Ama ne tezgah yaptı, ne de bize yaptırdı. Kendi yaptığımızı da gece baskınla alıp götürdü. Biz kandırıldığımızı hissediyoruz. “ şeklinde konuştu.

Bedesten esnafından Osman Alıç, bedestende yapılan tadilattan dolayı 6-7 ay mağdur olduklarını ama hiçbir şikayetlerinin olmadığını anlattı. Tadilat bittikten sonra verilen sözlerin unutulduğunu aktaran Alıç, “Başkan Tahir Akyürek medyayla birlikte gelip bize söz verdi. Esnaf a tezgahlar için belirli ölçüler vererek düzenleme yapacaktı. Ama bir gece baskınıyla tezgahlar ortadan kaldırıldı. Şimdi zabıta gelip ‘Camlara iğne dahi asmayacaksınız, şunu asmayın-bunu koymayın’ diye ihtarda bulundular. Yani ne sattığımız bile belli olmayacakmış.” diyerek sitem etti.

Esnaflardan Mehmet Eker, Bedesten Çarşısı’ndaki sorunu ise şu şekilde anlattı: “Buradaki sorun, esnafın dükkanlarının çok küçük olması ve geleneksel olarak tezgahlarda çalışmasıyla ilgili. Çoğu işyeri sadece 2-3 metrekarelik dükkanlardan oluşuyor. Yani o kadar küçük ki dükkana üçüncü bir kişi dahi giremiyor. Çarşıda, sağlıklaştırma amaçlı tadilat yapıldı ve bu yüzden 5 ay kapalı kaldık ve mağdur olduk. Belediye başkanı şimdide tezgahları kaldırtıyor. Sanki burada bir örgüt var gibi 40-50 zabıtayla çarşıyı basıp tezgahları toplatmış. Sabah geldik ki tezgahlarımızın yerlerinde yeller esiyor.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu