Kaynaklar'dan...

Cumartesi Anneleri yalnız değil: 500’üncü haftada binlerce kişiden destek

cumartesi-anneleri

1995’ten bu yana gözaltında kaybolan çocuklarının akıbetini sormak için her hafta İstanbul Galatasaray Meydanı’nda oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri/İnsanları, bugün 500’üncü kez bir araya geldi.

Gözaltında kaybolan yakınlarını ve faili meçhul siyasi cinayetlere kurban giden yakınlarının faillerini arayan ailelerin ‘500 haftadır aynı yerde’ sloganıyla yaptığı çağrı üzerine, binlerce kişi Galatasaray Meydanı’ndaydı.

Cumartesi Anneleri adına yapılan duyuruda, kayıp ailelerine desteğe gelenlerden konuşmaların ardından alkışlamamaları ve slogan atmamaları istendi.

Cumartesi Anneleri’nin açıklamasında,”27 Mayıs 1995’ten beri her Cumartesi saat 12.00’da Galatasaray ‘da gözaltına kaybetme gerçeğini gündemde tutmak için ülkenin en uzun erimli sivil itaatsizlik eylemini gerçekleştiriyoruz” denilirken, 500’üncü buluşmanın 19 yıl önce kaybedilen Fehim Tosun’a adandığı belirtildi.

Fehmi Tosun’un eşi Hanım Tosun, Kürtçe başladığı konuşmasına Türkçe olarak devam etti. Tosun “Evet yine Galatasaray’dayız. 500 hafta nasıl geçti. Bazıları soruyor, rüya gibi. Yani 20 yıl önce biz otururken, çocuk olan ve bizim çocuklarımız şu an, 20 yaşın üzerinde. Maalesef bu devlet 20 yıldır hiçbir adım atmadı” diye konuştu.

1980 darbesinin ardından gözaltında kaybolan oğlu Cemil Kırbayır’ın izini bulmak için ölene dek mücadelesini sürdüren Berfo Ana’nın oğlu Mikail Kırbayır da burada burada yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Oturma amacımız dünyaca belli. Ellerdeki fotoğraflarda kimisinin eşi, kimisinin anası, kimisinin babası, kimisinin kardeşi, kimisinin torunu ve bunlar bu coğrafyada iyiyi doğruyu güzel olanı yapmak için mücadele ederken 12 Eylül darbesi sonucu yaşamlarına son verilenlerdir”

Arjantin’de cunta yönetiminin yok ettiği çocuklarını bulmak için Plaza Del Mayo’da toplanan annelerden esinlenen aileler, 13 Mart 1999’da polisin sert saldırıları nedeniyle oturma eylemlerine ara vermiş, 31 Ocak 2009’dan itibaren yeniden bir araya gelmeye başlamıştı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu