Kaynaklar'dan...

Bursalı metal işçileri: Satılık sendika istemiyoruz

bursa-metal

Bursa’daki fabrikalarda Türk Metal mafyasına yönelik tepkilerini günlerdir eylemlerle sürdüren metal işçileri bugün Kent Meydanı’nda buluştu. İşçiler sömürüye ve ihanete karşı mücadele kararlılıklarını haykırdı.

Bursa’da Bosch fabrikasında metal işçilerinin basıncıyla imzalanan Toplu Sözleşme sonrası metal fabrikalarında işçilerin toplu sözleşme isyanı devam ediyor. Patronların örgütlü olduğu MESS ile mafya sendika Türk Metal’i hedef tahtasına oturtan işçiler fabrikalarda eylemler yaparken, bugün sarı sendikayı uyarmak için kent merkezinde toplandı. Binden fazla işçi kent merkezinde toplanırken, işçilerde öfke hakimdi.

Saat 12.00’de başlayan eylem, mitinge dönüşürken işçiler “satılık sendika istemiyoruz” sloganları ile yürüdü. İşçiler yeni bir toplu sözleşme isterken, kendilerine dönük mafyatik tavırlar sergileyen sarı sendika Türk Metal’i temsilcilerini de istifa etmeye çağırdılar. Tofaş, Renault, Çoşkunöz, Mako, Ototrim gibi fabrikalardan gelen işçiler Türk Metal sendikası Başkanı Pevrul Kavlak’a yönelik olarak “Pevrul istifa” çağrısı yaptı.

Kent merkezinde toplanan işçiler 5 Mayıs için son gün olduğunu duyururken, 5 Mayıs’a kadar sendikanın taleplerini karşılamaması durumunda “istifa edeceklerini” duyurdular. İşçiler “işçiyi satanı biz de satarız” diye slogan atarken, Mako, Coşkunöz ve Renault’dan işçiler birer konuşma yaptılar.

Eylemde söz alan bir Coşkunöz işçisi, sonuna kadar hep birlikte mücadele etme çağrısında bulundu. Şube başkanlarının “bu sözleşme değişmez” sözüne değinen işçi, buna izin vermeyeceklerini dile getirdi. Alandaki yüzlerce işçi “Satılmış sendika istemiyoruz”, “İşçiyi satanı biz de satarız” sloganlarını attı.

İşçiler adına yapılan konuşmada fabrikaların birlikte davranması gerektiği ve fabrikalarda komiteler kurma çağrısında bulunuldu. Fabrikalarda işçiler tarafından yeni temsilciler seçilmesi gerektiğini söyleyen işçinin konuşması sırasında işçiler Türk Metal’e tepki amacıyla temsili olarak ihanet sözleşmesi yakıldı.

Konuşmaların devamında işçiler “Biz soruyoruz. Madem daha iyi bir sözleşme yapılabiliyordu ihanet sözleşmesini niye imzaladınız. Bosch işçisi MESS ve Türk Metal’in tiyatro sahnesini yırttı.” diyen Ototrim işçisi metal işçilerinin temel taleplerini sıraladı. Ototrim işçisinin konuşması yüzlerce işçi tarafından “Direne direne kazanacağız” sloganıyla karşılandı. Alandaki işçilere seslenen işçi, mücadeleyi büyütmek ve geliştirmek için “haydi ileri” çağrısında bulundu. Ototrim işçisi, “Karanlığı aralayan nasırlı elleri selamlıyorum” diyerek mücadeleyi selamladı.

Konuşmalarda sendikaya yönelik tepki büyük olurken, Patron ve sarı sendikanın bir olarak davrandığını belirten işçiler, “artık bunun değişmesini istiyoruz” açıklamasında bulundular.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu