Kaynaklar'dan...

Atina’da 40 bin kişi cunta karşıtı ayaklanmada ölenleri andı

yunanistan-olaylar

Yunanistan’da 1973 yılında Albaylar Cuntası’na karşı Politeknik Üniversitesi’nde başlatılan öğrenci ayaklanmasının yıldönümü için onbinlerce kişi sokaktaydı. Öldürülen öğrencileri anma amacıyla her yıl düzenlenen gösteriler ekonomik kriz karşıtı eyleme dönüşünce, polis sert müdahalesiyle karşılaştı.

40 bini aşkın Yunan’ın katıldığı anma töreni Atina’daki Politeknik Üniversitesi’nin önünde başladı. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı yürüyüşün son durağıysa, her yıl olduğu gibi cunta rejiminin iktidara gelmesinden sorumlu tutulan ABD’nin Atina Büyükelçiliği oldu.

Yürüyüş sırasında öğrenciler ABD’nin yanı sıra ekonomik kriz sonrası alınan katı tasarruf tedbirleri nedeniyle Avrupa Birliği ve IMF’ye karşı sloganlar attı.

Yürüyüşün son bulmasının ardındansa, polis ve eylemciler arasında gerilim yükseldi. Polisin biber gazıyla müdahale ettiği öğrenciler, taş ve plastik şişelerle karşılık verdi.

Ne olmuştu?

1967 yılında iktidarı ele geçiren Albaylar Cuntası’nı protesto etmek isteyen bir grup üniversite öğrencisi 14 Kasım 1973’de Politeknik Üniversitesi’ni işgal etti. 14 Kasım günü yüzlerle ifade edilen öğrencilere destek verenlerin sayısı iki gün içinde yüz binlere ulaştı.

Öğrencilerin işgali sonlandırmayı reddetmesi üzerine 16 Kasım’ı 17 Kasım’a bağlayan gece, askerler okulun kapısını tanklarla kırarak Politeknik’e girdi. Resmi rakamlara göre, 16- 18 Kasım arasında Politeknik Üniversitesi ve çevresinde yaşanan en küçüğü 5 yaşında olan 24 kişi hayatını kaybetti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu